Седемте най-развити икономики в света в групата G-7  обсъждат налагането

...
Седемте най-развити икономики в света в групата G-7  обсъждат налагането
Коментари Харесай

Диамантите са голямата въпросителна в новите санкции срещу Русия

Седемте най-развити стопански системи в света в групата G-7  обсъждат налагането на наказания върху съветския експорт на диаманти.

Това е комплицирана мярка, която евентуално може да увеличи цените на първокласната стока, отбелязва CNBC.

Износът на диаманти от Русия значително беше пощаден от интернационалните наказания след пълномащабното навлизане на Москва в Украйна през февруари предходната година.

Това се случи макар апелите за противоположното от страна на Украйна и някои европейски страни, на фона на няколко пакета от ограничения против износа на газ, съветските банки и олигарсите от Кремъл.

През 2021 година Русия е спечелила към 4,7 милиарда $ от експорт на диаманти, която я трансформира в осмия по величина експортьор на диаманти в света.

Скъпоценностите не се търгуват с интензивността на петрола или златото, само че те съставляват огромен пазар, който надвишава този на класическите бижута.

Освен за хубостта на нежния пол, диамантите намират приложение и в комплицирани промишлености като стоматология, технологии, производства и други

Някои страни – като да вземем за пример Белгия, която купува доста количество съветски диаманти, упорстват за " световен метод " към съветския експорт, а не характерна за Европейски Съюз мярка, с цел да се подсигурява, че глобите няма да ги обиден непропорционално.

" Дебатът се води от известно време, защото съществува явен риск Русия просто да пренасочи износа си към неучастващи страни ", съобщи в коментар пред CNBC Едуард Гарднър, икономист по суровините в Capital Economics.

" Ако обаче глобите бъдат въведени по метод, който затруднява заобикалянето им, тогава може да забележим по-малко съветско предложение на пазара и по-високи цени ", добавя специалистът.

Диамантената промишленост в Европа е обезпокоена от пренасочването на търговията към други пазари, като да вземем за пример Дубай, заради вероятността да заплаща повече за стоката и да не успее да понижи доста приходите на Русия от тази търговия.

В тази връзка G-7 води диалози по какъв начин да употребява технологиите, с цел да наблюдава първичния генезис на диамантите.

През март Съединени американски щати и Европейски Съюз обявиха, че " Русия продължава да печели милиарди долари от търговията с диаманти " и двете страни " остават решени да наложат стопански последици на Русия за нейната непровокирана война в Украйна ".

Ханс Меркет, белгийски откривател на естествените запаси в Международната осведомителна работа за мир, самостоятелен проучвателен институт, предвижда, че глобите върху съветските диаманти са въпрос на време. Ако не е в идващия пакет, то тогава в този след него, счита специалистът.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разяснява 11-ия пакет наказания против Русия, който сега се разисква, само че не загатна, че диамантите ще бъдат включени в този кръг.

Вместо това идващият пакет от ограничения ще се концентрира " върху битката със заобикалянето на закона ", посочи Фон дер Лайен по време на визитата си в Украйна на 9 май във връзка Деня на успеха.

Сред няколкото кръга от наказания до момента ограниченията на Европейски Съюз бяха ориентирани към съветския нефт, въглища, банки, олигарси и медии.

Тобиас Герке, старши помощник по политиките в мозъчния концерн Европейски съвет за външни връзки, съобщи пред CNBC, че има " доста проблеми " с използването им. Според него, до момента ограниченията са били " по-скоро наказателни наказания ".

" Няма подозрение, че Русия ще финансира войната още дълги години ", уверен е още Герке, даже в случай че бъдат въведени диамантени наказания.

В средата на тази седмица европейските посланици разискаха по-нататъшни наказания против Русия.

Посланикът на Полша в Европейски Съюз Анджей Садос съобщи, представен от представител, че ще зададе въпрос към Европейската комисия за какво проектопредложението не включва диамантите от Русия.

По данни на европейската статистическа работа през 2022 година Европейски Съюз е внесъл съветски диаманти за към 1,4 милиарда евро, което е по-малко спрямо 1,8 милиарда евро през 2021 година

Alrosa, съветската минна и държавна компания, регистрира продажби на необработени и полирани диаманти през януари 2022 година в размер на 325 млн. $ и приказва за " мощно търсене " на стоката. Оттогава компанията не е разгласила други резултати, добавя CNBC.

През април предходната година Министерството на финансите на Съединени американски щати разшири предходните наказания против Alrosa. Обединеното кралство, Канада и Нова Зеландия също одобриха сходни ограничения против една от най-големите минни компании в света.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР